Beginnerscursus klokken repareren

Veel klokkenliefhebbers vinden het te duur om hun klok te laten repareren of te onderhouden door een klokkenmaker of restaurateur. Maar een klok heeft wel degelijk onderhoud nodig.

Het kan een fantastische hobby worden om het zelf te gaan doen.

Klokkenliefhebbers houden ook van een mooie slag, het gezellige tikken of de schoonheid van de vormgeving van de klok. Maar de meeste liefhebbers raken gefascineerd door de techniek die in een klok schuil gaat. Heb je misschien een technische knobbel, maar durf je niet te beginnen of weet je er al wat van en wil je meer weten? 

Het antwoord is: Volg een cursus.

Wij hebben namelijk een cursus ontwikkeld die het mogelijk maakt om in een korte tijd te leren hoe een klok te demonteren, te reinigen en weer samen te stellen. Naast praktische vaardigheden krijg je ook theorie uurwerktechniek. Daarbij wordt de werking van de meest voorkomende uurwerken behandeld. Je krijgt inzicht in verschillende manieren van opbouw van een uurwerk, slingers, échappementen en soorten slagwerken.

Deze cursussen worden gegeven in Apeldoorn.

Lesprogramma Beginnerscursus klokken repareren:

Dag 1Kennismaking met het fenomeen tijd, het ontstaan van de tijdmeting en de kalender. Bespreking van de meegebrachte klok, de basiswerking en  demontage van de klok. Thuis ga je alle onderdelen reinigen, zodat ze op dag 2 weer schoon ter beschikking zijn.
Dag 2Theorie échappementen, de slinger en we beginnen met het weer samenstellen van de klok.
Dag 3Theorie slagwerken, olie geven, recht tikken en jouw klok verder samenstellen.
Dag 4Soorten klokken, laatste montage werkzaamheden, het uurwerk afstellen en jouw klok is klaar.

Kleine reparaties, zoals een kapotte astap of een uitgesleten lager, worden voor je uitgevoerd tijdens de les. In de gevorderdencursus leer je dit zelf te doen.

Je zorgt zelf voor een te repareren klok. Elke klok, ook al komt hij van de rommelmarkt, voorzien van een gaand werk en een slagwerk, dus een klok met twee gewichten of twee opwindgaten, is prima. Maar beslist geen Westminster, ook wel liedjesklok genoemd. Deze is voor een beginner te moeilijk en vraagt teveel aandacht ten opzichte van de medecursisten. Het is wel raadzaam om niet te kiezen voor een kostbare klok, want natuurlijk is alle begin moeilijk.

Natuurlijk word je in 4 dagen geen volleerd klokkenmaker. Maar de cursus is wel voldoende om in de loop van het jaar menige klok een grote beurt te geven.

Kosten:

Deze cursus kost € 275,00 (€ 100,00 bij inschrijving en € 175,00 bij de start van de cursus).

Aanvullende kosten zijn: Het boek “Klokken repareren, dat kan ik”, € 36,60 en de benodigde gereedschappen voor een beginnend klokkenmaker: ongeveer € 150,00.

Op de 1e cursusdag wordt het boek geleverd en wordt het benodigde gereedschap uitgezocht. Het dan nog verschuldigde bedrag € 175,00 restant cursusgeld, € 36,60 voor het boek en de kosten van het gereedschap, worden op de 2e cursusdag betaald. Deze artikelen zijn ook gewoon te bestellen.

Zie: Artikelen bestellen